Geplaatst op

Nieuw in ons theeassortiment: Griekse bergthee.

 

Griekse bergthee

Het ritueel

De dag starten met een lekkere kop thee is voor velen al een ritueel. We houden wel van een kopje thee, maar is de thee die je bij ons in de supermarkten koopt wel zo gezond?

Theïne bijvoorbeeld, een synoniem voor cafeïne, heeft een stimulerende werking voor ons centrale zenuwstelsel en zorgt voor een minder vermoeid gevoel. Echter is teveel theïne niet goed voor je lichaam. Griekse bergthee is puur natuur en bevat geen theïne. Het is gezond en je kunt het net zoveel drinken als je zelf wilt.

Een kopje Griekse bergthee

Griekse bergthee heeft een unieke smaak. Door het dorre landschap, de schone lucht en sterke zonnestralen heeft deze theesoort een unieke geur en bevat het veel gezonde etherische olie. Het kruid ziet er ook mooi uit; een soort bloesem. Voor een Grieks kopje thee zetten we de waterkoker aan, doen we een handje bergthee in een thermoskan en vullen we deze vervolgens met het hete water. Heel eenvoudig.

Griekse bergthee is gezond

De oude Grieken gebruikten deze theesoort om de zuiverende eigenschappen. In het Grieks is het beter bekend als “Sideritis”, wat “de ijzeren” betekent. Wonden van soldaten, die tijdens het zwaardvechten gewond raakte, werden behandeld met bergthee. Deze thee desinfecteert namelijk. Door de eeuwen heen kwam men er achter dat het goed is voor veel kwalen.

Uit onderzoek komt naar voren dat de thee uit Griekenland cholesterol kan verlagen en hyperactiviteit tegengaat. Volgens de Duitsers helpt Griekse herdersthee tegen geheugenverlies en kan het zelfs de symptomen van Alzheimer vertragen. In Yoga-studios is deze theesoort een trend aan het worden.

 

Griekse bergthee groeit hoog in de bergen

Het Sideritis kruid groeit van Noord Griekenland tot aan Kreta op hoogtes boven de 1.000 meter. Ook in buurlanden als Bulgarije komt het kruid voor. De hoogwaardige sideritis scardica wordt biologisch verbouwd op hoogtes van ruim 1.300 meter op de berg Olympus. Kleinschalig, met de hand geplukt en handmatig verpakt.

De Griekse bergthee kun je nu bij Kwizien kopen.  In Griekenland is bergthee op veel meer plaatsen verkrijgbaar.

Vaak minder mooi verpakt, maar nog steeds een gezond en leuk souvenir uit Griekenland.

Je vindt de Griekse bergthee bij ons in verpakkingen van 25 gram.

(Bron: Griekenland.net)